Grava Hembygdsförening

 

En sockenbok om Grava växer fram.

 

Bakgrund

 

Lång tid har förflutit sedan G.M. Sundin 1930 kom ut med sin bok Grava och Forshaga, kulturhistoriska anteckningar. Vår ansats idag är därefter det tredje försöket till en uppföljning i form av en samlad hembygdsbok om Grava. 1988 startade en hembygdscirkel under ledning av Per Bäck, som hade börjat intressera sig för socknens historia. Ett tiotal personer från bygden arbetade under cirka 15 års tid och efterlämnade ett digert material avsett att utgöra underlag för en bok. Ungefär 10 år senare 2004 gjordes nästa försök. Då hade Hembygdsföreningen bildats. En redaktionsgrupp bestående av fem personer utsågs. Emellertid tvekade man av bl.a. ekonomiska skäl inför uppgiften att utge en bok. Istället bestämde man sig för en skriftserie med ett nummer årligen. Serien med titeln Grava i Ord och Bild avslutades 2012 med nummer 8. Grava Hembygdsförening beslutade då hösten 2014 att börja planera för en sockenbok med historisk helhetssyn på Grava, vår hembygd.

 

Förslag och beslut

 

Frågan väcktes i styrelsen redan i juni 2014. I augusti utsågs en beredningsgrupp för att undersöka förutsättningarna ur olika aspekter. Ett omfattande utredningsarbete vidtog. Kontakter togs med arkiv, bibliotek, förlag och enskilda personer med erfarenhet av motsvarande uppgift. Vi diskuterade arbetsformer och finansiering och lyfte frågan vid VHF:s höstmöte, vilket ledde till en särskild utbildningsdag om hur man skapar en hembygdsbok. Denna genomfördes i april 2015 och till storhjälp och vägledning i arbetet.                                                                                       I mars 2015 var arbetsgruppen redo att lägga förslag till styrelsen, vilket skedde i form av en projektorganisation för uppgiften. Denna fastställdes vid sammanträde den 14 april. Projektledare är undertecknad Nancy Mellroth och sekreterare Elisabeth Björkman. I övrigt är projektledningen förankrad i den tidigare redaktionskommittén för Ord och Bild.  Vidare knyts erforderliga kompetenser såsom foto, datateknik etc. till gruppen. Styrelsen beslutade även upprätta en separat hemsida för Sockenboken. Den är nödvändig som arbetsinstrument och kommunikationskanal till sockenbor och andra intresserade.

 

Arbetssätt

 

Avsikten är att först ta hand om befintligt material från hembygdscirkeln från Ord och Bild samt Medlemsbladets årgångar. Enligt projektplanen skall detta vara genomarbetat i och med utgången av 2016. Hela underlaget måste överföras till redigeringsbart skick dvs. digitaliseras. Det beredde oss vissa svårigheter, då det till en början inte med självklarhet var tillgängligt. Nästa steg är att göra urval, fördjupa och bearbeta för att anpassas till bokform. Det arbetet pågår och sker i förekommande fall i samverkan med ursprunglig artikelförfattare. Vi lägger in artiklar på hemsidan efter hand vartefter arbetet fortgår. Var och en kan gå in på ghfsockenbok.dinstudio.se och följa arbetet. Korrigeringar kan fortlöpande göras där vid behov.

En preliminär innehållsförteckning har upprättats och finns på hemsidan.              

Bilder, som anknyter till texten, scannas och läggs in i ett särskilt bildgalleri. Vi har också tillgång till foton i Värmlandsbilder. Många uttalar önskemål om ett rikhaltigt bildmaterial i boken. Vi tar med glädje emot gamla bilder från intressanta miljöer och sammanhang.                                                                                                                 

Genom samverkan innehållsmässigt med bloggen Gravahistoria uppnår vi ökad kapacitet och omfång                                                                                                                            

En massiv arbetsuppgift ligger framför. Man får räkna med minst tre år totalt. Eventuellet kan vi komma att behöva dela upp materialet i två böcker för att få det mer hanterbart och uppnå bättre överskådlighet.

 

I etapp två kommer vi sedan att behandla nytillkommet material samt slutföra redigering, bildsättning, korrekturläsning och vidta övriga redaktionella åtgärder.

 

Finansiering.

 

En inte oväsentlig fråga är; hur skall projektet finansieras?                                        

En sak står klar att ju mer arbete vi kan utföra själva desto bättre. För närvarande arbetar vi enbart med egna insatser. En sockenbok bör rimligen vara en angelägenhet för alla, så vi vädjar till var och en att medverka. Därigenom kan vi få en levande och intressant produkt och bred delaktighet. Det kan handla om att skriva nya artiklar, korrekturläsa, leta i arkiv eller renskriva manus t.ex.                             

Sist och slutligen måste vi naturligtvis anlita förlag och köpa viss kompetens, som vi inte förfogar över.                                                                                                 

Vanliga sätt till finansiering förutom budgetering i egen förening är att söka medel i olika fonder, hos lokala intressenter, enskilda och företag, stiftelser etc. Försäljnigen av böckerna kommer naturligtvis också att inbringa en slant. Subskriberad utgivning är ett annat sätt. Alla vägar kommer att prövas.

 

Projektgruppen upplever arbetet mycket positivt och stimulerande och kan därtill glädjas åt extern vänlig uppmärksamhet och engagemang från olika håll.

 

Vi lovar att göra vårt bästa i det uppdrag vi fått.

 

                                                                                       För projektgruppen

 

                                                                                       Nancy Mellroth

 

                                                                                       Projektledare

 

 

 

 

Projektledare, Nancy mellroth

Sekreterare, Elisabeth Björkman

Fotograf, Marie Larsson

Bildhantering, Torsten Wennerlund

Redaktionsgrupp för Ord och Bild,

Torsten Wennerlund

Nisse Karlsson

Huvudredaktör: 

Redaktörer:  Christer Larsson,